GurmEko s.r.o., Praha - Svět chutí pro profesionály
     

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY - FAQ

    
    

Vycházíme ze skutečnosti, že fakta připadající profesionálovi v daném oboru jako samozřejmost, mohou pro kohokoliv jiného být složitá a nepřehledná. Proto chceme spolu s vámi hledat a zveřejňovat odpovědi na nejčastější dotazy. Napište nám na obchod@gurmeko.eu

    
   
Může někdo dostat alergickou reakci na koření? 

Ano, i mezi kořením a kořenícími přípravky jsou alergeny. V jejich čele stojí třeba hořčičná nebo sezamová semena, celerový koření i nať. Na našich etiketách je, v souladu se zákonem, vždy každá alergenní složka uvedena ve složení zřetelně a plným názvem.

Přesný seznam všech alergenů a povinnost jejich označení na potravině upravuje vyhláška ministerstva zemědělství ČR číslo 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků v platném znění. Aktuální a právně závazný seznam alergenních složek naleznete na stránkách SZPI nebo Ministerstva zemědělství ČR. 
    
Posíláte zákazníkům specifikaci výrobku a co  vlastně obsahuje?

Pokud si ji vyžádá, tak pochopitelně pošleme. Jedna se ale rozhodně spíše o potřebu v potravinářské výrobě než v gastronomie. 

A co je ta specifikace? 

„Specifikace výrobku“ je doklad vydávaný firmou provozující potravinářský podnik, který deklaruje, jaké charakteristické vlastnosti má mít vyráběná potravina (biologické, fyzikální, chemické, senzorické), jak má být připravena k distribuci a jak s ní má být nakládáno. Potvrzením těchto charakteristických vlastností pro danou šarži je „Analytický certifikát/protokol“ „Specifikace výrobku“ se může v jednotlivých hodnotách charakteristických vlastností odchylovat od zákonem stanovených limitů, a to jak zvýšením těchto limitů (například fenykl jako surovina pro výrobu bylinných čajů), tak jejich snížením (například badyán nebo skořice při výrobě svíček) – pak se ale nejedná o potravinu. 
    
Jak se používá sušená cibule ?
Řadě sušených produktů, jako jsou například sušené plátky cibule, česneku nebo hub, je nutné vrátit jejich charakteristické aroma tak, že jim musíme vrátit především vodu, kterou ztratily při sušení. Nejefektivnější je prosté namočení do studené vody po dobu minimálně 15 minut a teprve pak je použit při přípravě pokrmů.