GurmEko s.r.o., Praha - Svět chutí pro profesionály

     

ZAJÍMAVOSTI ZE SVĚTA KOŘENÍ

    

    

Svět bylinek a koření je velice zajímavý a je pochopitelné, že láká mnoho autorů k tvorbě článků pro populární časopisy. Bohužel mnoho faktů je v nich zpopularizováno a jsou daleko od pravdy. My vám nabízíme vstoupit do  světa koření a bylinek plného seriozních informací.

    

    

BYLINKY - ČERSTVÉ NEBO SUŠENÉ

    

Někdo jim říká lupení, někdo zelený, někdo je

v kuchyni zatracuje, někdo si na nich naopak

zakládá. Někdo trvá na používání čerstvých

bylinek a sušené nesmí překročit práh jeho

kuchyně, někdo zase se sušenými vykouzlí

úžasné chuťové variace...

     

 Celý článek ZDE


DĚTEM V ČECHÁCH NEPŘÍPUSTNO

    

Titulek tohoto materiálu by mohl být mottem

o jednom z druhů koření, které je běžnou

součástí všech kuchyní světa, a vyznačuje se

většinou vysokou pálivostí - chilli.

     

 Celý článek ZDE


KARDAMOM - TŘETÍ NEJDRAŽŠÍ KOŘENÍ

   

Při nákupu šafránu a vanilky velmi hluboko

saháte do peněženek. Při sestavování

jídelního lístku s tím více méně počítáte.

V poslední době se ale do výšek šplhají

také ceny kardamomů.

     

Celý článek ZDE


NENÍ GULÁŠE BEZ PAPRIKY

    

Zatímco v kuchyni si pepř umelete,

muškátový oříšek nastrouháte,

kdejaké koření nadrtíte, tak mletou

papriku si jen tak „nevyrobíte“. Její cesta

z pole do guláše je prostě hodně dlouhá.

    

Celý článek ZDE


NENÍ PEPŘ JAKO PEPŘ

    

Všechny druhy pepře, ať už o nich vědí jen

v Tichomoří nebo Africe nebo je zná celý svět,

mají jediný gastronomický cíl - dodat pokrmu

tu ostrou až smyslnou chuť. Každý z nich toho

ale dosahuje jinými chemickými látkami .....

    

Celý článek ZDE


ŠAFRÁN A VANILKA

   

V botanice se toto koření nazývá Šafrán setý

(latinsky Crócus sativus L.) a v kuchyni

je používáno od nepaměti. První zmínka

o šafránu se vyskytuje již v Šalamounově

Písni písní. Používal se po staletí jako parfém,

barvivo i koření ...

     

Celý článek ZDE